MEJA SEKOLAH AHMAD AMAN #4

Bismillah.

Rabu : Hujan pagi di Kota Damansara. The Baba and his son dah pi school and office. Pagi yang kelakar. Stimmer tak boleh stimkan frozen jagung Aman. Adui kecoh, kemudian, after bye-bye kan both my heroes, baru perasan beg keje SW tinggal. Berlari dalam hujan hantar beg.

Hari ni duduk rumah. Kain dalam mesin berputar.. menaip sambil minum kopi. Mata pandang  pepokok bunga di tingkap, hidung mencium kopi diselang seli bau hujan. Alhamdulillah. Lepas ni start duduk depan machine. Alhamdulillah ada 2 job. Create logo untuk Maya, my long lasting friend dan satu buku 120 pages (belum mula).

And nak perkemas portfolio. Tiba masa untuk menjual pengalaman 12 tahun dalam industri kat Linkedln. Moga Allah murahkan rezeki. Maunya hanya satu — rezeki utuk menjalankan tanggungjawab memberi ilmu dan kehidupan untuk si bin/binti Khairunissah dan diberi-beri.

—-

Coretan untuk kenangan awak, Ahmad Aman Sidqi, si hamba yang tenang dan benar.

Di sekolah, Aman sudah difasa ketiga. Jadi bermula september, Nurse Sue decided untuk tukarkan Aman ke kelas Blue — Kelas Kendiri. 2 minggu sebelum september, Nurse Sue dah trained Aman duduk bersama bebudak yang umur 2 tahun keatas. Makan sendiri, no more bersuap, lebih banyak outdoor activities and all. So far, so good.

Cuma, setiap pagi 8.30am adalah waktu breakfast table. Which is Aman tak boleh makan meal yang disediakan (bun, toast). So, setiap pagi Mommy (he don’t want panggil saya Ibu.. aihh) sediakan breakfast simple untuk Aman. As simple as — jagung rebus, salad buah, bubur sayur, finger carrot, celery atau colliflower, mixed fig, raisin and apricot. Sounds sweet? Neah.. semua organic, so manis natural. Pernah saya buat pancake guna gluten free flour, cicah dengan honey.. wah kemain lagi makan. Scrambled egg dihentikan sementara sebab naik memerah.

Bila tengok perkembangan Aman, saya dan SW rasa mungkin dah tiba masa Aman untuk beralih ke Playschool (our first choice masa Aman baru lahir). Its Hannah’s school, Dr.Zi. So saya minta bantuan adik saya untuk bertanya kekosongan. Rezeki Aman, akhirnya ada kekosongan. So, isnin lepas, saya bawa Aman ke sana, di Damansara Perdana. 15-20 minit perjalanan. Okeylah..

After berbincang tentang keadaan kesihatan Aman dan perihal blood test, Dr.Zi sudi bersama-sama kami memberi pendidikan awal untuk Aman. Allahuakhbar.. Alhamdulillah. Kami happy sangat. Aman tak duduk diam sebab persekiran sekolah agak luas, ada kolam mandi, ada water fountain, ada burung dalam sangkar, berlari sakan la dia kat situ.

Inshallah, October 3, bersamaan 2 Muharam Aman akan mula bermain di sana. Kita hijrah bersama-sama ye sayang. Moga ini terbaik untuk kita sekeluarga, the best of aturan Allah. Dan sebagai bonus untuk Mommy — monthy fee beza RM600 dari CutieCottage. Alhamdulillah. Cam tau tau aje kelak saya dah takde gaji tetap, and now pun gaji dah tinggal separuh (hebat sungguh Dia susun kan.. *cry). Yippih! mata Mommy bersinar masa tengok kertas sebut harga. Hahaha.. terbayang-bayang enam ratus boleh beli kasut berapa pasang. Hahaha banyaklah kau. Terok!

Nurse Sue agak terkejut bila SW isi form 1 month notice. Sedih nampaknya. Thanks Nurse Morni, Nurse Shahira (the best of the best), Nurse Sue and CutieCottage for the brilliant services. Tip Top! but, untuk perkembangan fizikal Aman, tiba masa dia berdikari.

So, seiringan dengan waktu sekolah Aman 7.30 pagi and last pick up 6.30 petang, saya tak rasa saya boleh sampai ke Damansara Perdana before 6.30 petang kalau saya masih bekerja di office selasa hingga khamis. 6.00 petang waktu peak hour hour depan IKEA, mana mungkin dalam 20 minit boleh sampai. So, keputusannya, esok saya akan berjumpa dengan Chef Editor. Saya terpaksa tenderkan notice berenti kerja secara total. Instead of bekerja 3 hari seminggu, saya cadangkan diri untuk di ambil sebagai freelancer sahaja. Kalau setuju, rezeki saya, kalau di tolak, ada je rezeki lain. Inshaallah.

So, to Ahmad Aman, all the best to you. Play hard (cause this is ur time) and be smart.

 

Cheers!

Love,

Mommy.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: