meja kantin keretapi #2 : anak bukit

Bismillah.

Jumaat lepas, saya dan SW membawa Aman naik keretapi Semenanjung Langkawi dari KLSentral ke Anakbukit, Loqstaq. Entah bagaimana kami mendapat kekuatan dan keberanian untuk mengambil keputusan begitu — doa di permudah, yakin, niat untuk pulang ziarah orang tua dan husnuzon dengan segala perancangan indah Tuhan — langkah kaki kanan.

Sebab lain, tiap kali ambil dan hantar Aman ke/dari CutieCottage, kami akan melalui laluan MRT. Kadang-kala adalah train percubaan dok jalan sepanjang trek. Aman get so excited. So, kita try lah beli tiket bunk bed.

Aman dah tidur dalam 8.30 malam. By 11pm, cab sampai, angkat je, dia dah bangun. Tak nangis pun. Rilek aje. Sampai di KLSentral lagilah matanya membulat. Keretapi pulak delay 50 minit. Patut jalan 12.10 pagi, jadi 1.00 pagi. Tapi Aman cool aje (ada kala dia mula menggaru, sebab agak panas time tu), SW bawak tawaf KLSentral. Asal nampak LRT dia jerit-jerit Wooo Wooo.

Sepanjang dalam keretapi, Aman baik aje. Main setengah jam, lepas tu tidur sampai pagi bersama saya. Pukul 7 dah bangun, terus cuci-cuci badan dan SW bawak dia jalan-jalan sepanjang gerabak. Lepak di tepi pintu mengambil angin sejuk pagi kawasan bendang. By 9.10am kami sampai Anakbukit. Mak ambil.

So, bullet train Jepun done. LRT done. Keretapi done. Dah besar sikit — Roller Coaster!

Good boi Aman. Dah besar, keluar jauh. Jangan duduk dengan kami. Luaskan ilmu ya!

13022214_1292577404103570_1314274393_n

Pukul 1.00 pagi, masih jalan-jalan. Something new for you, Aman.

13023756_1292577357436908_909883980_n

Good Morning. Masa ni dah sampai Sungai Petani. Walaupun delay sejam, tapi sampainya mengikut jadual. Good job KTMB! Ibu baca buku lah. Nak buat apa lagi (dengan kata lain, anak & suami jalan-jalan, I is jaga beg)

13015052_1292577304103580_717012214_n

Ready to explore, Aman the explorer!

13022254_1292577287436915_384615655_n

Good Morning, Kedah.

13046304_1292577380770239_1394218001_n

Sultan Halim Airport. Good bye LoqStaq, nanti Aman balik lagi. Balik KD kita fly la. Esok Baba and Ibu nak kerja, gila lah kalau naik keretapi lagi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: