Meja sekolah Ahmad Aman

Bismillah.

Year end. So, ada 3 event Cottage kena hadir. Alhamdulillah, ketiga-tiganya kami dapat hadir. Ikut tarikh awal, kami akan terlepas satu event (masa tu di Jepun).

Event 1: Hari Report Card

Kami jumpa ketua nurse – Nurse Sue dan Nurse Morni (penjaga Aman). Tengok perkembangan dari mula dia masuk school (August – lepas 2nd warded) sehingga akhir tahun. Alhamdulillah, walaupun Aman tertinggal banyak latihan fizikal akibat takde focus (focus lebih pada menggaru dek eczema), menjelang umur 10-11 bulan ni, Aman mula catch up. Aman skip meniarap (boleh dan jarang, sebab malas), telentangkan diri (boleh few times, selebihnya dia tak mahu), merangkak (langsung tak). Tapi tanpa semua steps tu, now dia dah duduk dengan teguh, berdiri dengan teguh, dan mula berjalan sambil menolak kerusi. Saya dan SW tak kisah dengan semua yang dia skip, sebab Aman dah mula menapak.

Untuk latihan tangan, Alhamdulillah, Aman dah active menggunakan kedua-dua tangan. Kalau dulu, dia tak nak guna langsung tangan kanan (sebab dia pakai sarung tangan agak lama – sampai umur 5 bulan, dek kerana menggaru sampai luka). Now kedua-dua tangan dan jari active sangat! Yeay!

Dari segi communication, Alhamdulillah, nampak takde masalah. Lulus untuk Baba and Abu, Cat dan Shower (ikut mood). Mula-mula dulu Aman agak pendiam. Dia lebih suka duduk tepi dengan Nurse Morni sambil memerhati kawan-kawan lain main. Lepas all the kiddos tidur, dia akan play semua yang kawan-kawan dia main, sorang-sorang. Tapi lately, dia dah syok main. Ada jugak Nurse Morni wassapkan gambar Aman main.

So, overall, Alhamdulillah. We didn’t expect more.. as long as Aman sihat tubuh badan, fizikal dan mental. Thanks Nurse Morni!

Event 2: Parent’s Day (Potluck and exchange Gift)

Saya beli bekas air kaca dan order congo bar. Tapi takleh makan. Hahaha.. : (

Saya dan SW suka event ni, sebab kami dapat jumpa semua teacher dan nurse, and parents yang lain. Dan kami boleh kenal dengan kiddos yang rapat dengan Aman. Seorang anak perempuan cina, Elizabeth agak rapat dengan Aman. Asyik panggil Aman, dan sorang anak Mat Saleh, Tristan. Berkenalan juga dengan tokeh butik Humaira KD. Tak sangka depa tu parent si Haidar.

Event 3: Focus Group (Buat kat cawangan utama, Bandar Utama)

Event ni, SW je pergi sebab saya kena jaga Aman. SW kata seronok dengar ceramah parenting. Macam-macam petua yang boleh kami apply. Selain tu, pengetua Cottage janjikan tentang excess CCTV untuk semua parent kat premis KD (masa Aman join, KD baru bukak sebulan). Selama ni, saya dapat report keluar masuk Aman beserta gambar tru e-mail, dan gambar activiti tru wassap. Inshaallah awal tahun boleh excess CCTV tempat tidur, makan dan play space. Saya sofar, tak pernah gusar tentang jagaan mereka. Tanpa CCTV pun, saya tak kisah. Entahlah, setiap kali Aman pergi sekolah saya niatkan kepada Tuhan, minta jaga Aman untuk saya. So, Inshaallah saya memang berlapang dada. So, kita tulis kat sini sebagai note – tengok, bila la depa akan pasang this sistem.. betui ka, tadak ka, lambat ka.. kekekekeh. Uii jahat!

So, Alhamdulillah, dear Cutie Cottage, thanks for ur effort and responsibilities! See next time!

_PLC3375

Yeah! yeah! Ibu datang school!

_PLC3398

Abang-abang sangat budak ni. Takmo Baba pegang!

_PLC3385

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: